Belga, 100 jaar leverancier van feiten... in 10 sprekende foto's

Belga, 100 jaar leverancier van feiten... in 10 sprekende foto's

 

Vandaag is Belga honderd jaar oud, net iets meer eigenlijk. En nooit werd nieuwsverslaggeving zo sterk beheerst door het beeld, zo lijkt het wel.

Maar een duik in ons fotoarchief leert ons meteen dat dat vroeger waarschijnlijk niet minder het geval was: de mensenzee van de Witte Mars in 1996 in Brussel stond symbool voor een systemische omslag van Justitie, de angstige blik van de even later vermoorde Patrice Lumumba vertelt de moeilijke verhouding tot onze ex-kolonie Congo sindsdien. Of neem nu de foto van Tourwinnaar Eddy Merckx die gewoon nog op de motorkap van op een Opel Kadett bejubeld wordt.

Reeds jaren zet Belga zich in om het correcte tekstverslag te voorzien van de beste illustratie: die net als het beeld, ook de tijd even doet stilstaan: het moment van het Belgische tennisduel Clijsters-Henin, de vlechtjes en het epos van Nafi Thiam, de toen nog schuchtere koning Boudewijn aangeduid door zijn te controversiële vader Leopold, in schril contrast tot het moment van de tedere handkus aan Mathilde van Filip vlak na diens troonsbestijging. Goede beeldjournalistiek contextualiseert een verhaal perfect, als een handschoen over een hand. Maar het beeld bestaat ook op zich: de kijker begrijpt het meteen, ook zonder al te veel duiding: iedereen herkent Jos uit Puurs als de man die als eerste het vaccin toegediend kreeg, toch? En dat geldt ook voor de piramide aan Rode Duivels aan het begin van hun successtory, maar evenzeer voor de verhakkelde en besneeuwde wagons van de treinramp van Buizingen van 2010.

Om het nieuws in België of dat over Belgen in het buitenland vast te leggen, staat Belgaimage voor uw krant/zender en zijn lezers/haar kijkers klaar. Gisteren, vandaag en morgen.

Belga, partner van:

 

 

 

Belga100
Over Belga

Belga is de referentiebron voor nieuws en publieke communicatiediensten voor media en communicatieprofessionals in België.

Belga
Arduinkaai 29
1000 Brussel