Belgaimage op social media

Belgaimage op social media

Ook op Instagram primeert de journalistiek

Sinds een drietal jaar is Belgaimage niet meer weg te denken van sociale media als Instagram, Facebook en Twitter. Een selectie van foto’s en video’s belandt op de sociale media, en geeft zo een extra dimensie aan de actualiteit van de dag. “Beeld is de belangrijkste nieuwsvorm van dit moment.

Nieuws wordt de laatste jaren steeds meer via foto verspreid, eerder dan door tekst. “Het is momenteel de trekker van het nieuws, zeker op sociale media”, zegt Philippe François, chef van de foto- en videoredactie van Belga, die niet uitsluit dat die rol in de toekomst door video wordt overgenomen. Sociale media zijn dé manier om beelden snel en duidelijk naar een groot publiek te verspreiden, en dus kon ook de beeldredactie van Belga niet achterblijven.

Op de webpagina van Belgaimage worden dagelijks meer dan 35.000 foto’s en video’s opgeladen van overal in de wereld, waarvan een duizendtal van eigen Belga-productie. Een fractie van die beeldenstroom belandt ook op Twitter, Instagram en Facebook, de drie sociale media waarop Belgaimage te vinden is. Hoe wordt die selectie precies gemaakt? Welke foto’s en video’s halen het Instagram- of Twitterkanaal, en welke zijn enkel te vinden via de BelgaImage-webpagina?

Het is de bedoeling om aan het grote publiek een selectie te bieden van wat we op een bepaalde dag geproduceerd hebben. Wat we op sociale media zetten, moet dus representatief zijn voor wat we produceren”, zegt François. “Instagram en andere sociale media zijn een soort spreekbuis van Belgaimage: we tonen de belangrijkste en meest interessante beelden van die dag. Op die manier proberen we ook het merk BelgaImage meer in de kijker te zetten.

De selectie wordt allereerst gemaakt op basis van de actualiteit. De snelheid van het dagelijks nieuws vraagt ook snelle posts op sociale media. Denk aan een medaille-uitreiking bij de Olympische Spelen of de eedaflegging van een nieuwe minister: beelden daarvan verschijnen ook zo snel mogelijk op de sociale mediakanalen. Als er meer tijd voorhanden is, kan er ook meer aandacht gaan naar de esthetische waarde van een foto of beeldfragment. Uit een reeks foto’s van een klimaatbetoging bijvoorbeeld, kan het mooiste beeld geselecteerd worden.

Beelden met veel expressie hebben steeds een groot bereik op sociale media, merkt François. “Foto’s en video’s met emoties genieten de voorkeur van kijkers. Mensen voelen zich meer betrokken tot een bepaald beeld als er emotie inzit.” Sportwedstrijden lenen zich daar prima toe, maar soms werkt een beeld zonder mensen ook goed. “Ik herinner me een beeld dat Eric Lalmand met een drone heeft gemaakt van treinsporen in Trooz, na de overstromingen van juli. De sporen lagen er nog, maar de grond eronder was weggezakt. Zo’n foto roept ook veel emotie op, omdat het zo’n belangrijk nieuwsitem was, terwijl er toch niemand op beeld te zien is. Dergelijke beelden doen het ook goed op sociale media.

Story image

Het is een vaste medewerker van de Belga-fotoredactie die de Instagram- en Twitterpagina beheert en de beelden selecteert. Suggesties kunnen door het volledige team en de fotografen zelf aangegeven worden. Elke dag wordt minstens één foto gepost, gemiddeld een drietal per dag. “Zo tonen we onze activiteiten op regelmatige basis, en zorgen we dat de pagina leeft.

Low profile

Belgaimage houdt zich op sociale media bewust “low profile”: er wordt slechts een beknopte uitleg aan elke foto of video toegevoegd. Die komt as such uit de metadata van het beeld zelf die verzorgd werden door de foto- en videoeditors van Belga. De hoofdrolspelers op het beeld en de fotograaf of videast worden op sociale media getagd. Het grootste deel van de eventuele interactie gebeurt tussen hen. Belgaimage geeft enkel de aanzet. De korte tekst, in het Engels, moet een neutrale, feitelijke omschrijving zijn van het beeld: wie en wat is er te zien, waar, waarom en hoe is de foto genomen? “De kern van de journalistiek, de vier W’s en de ene H (wie, wat, waar, wanneer en hoe), wordt op die manier duidelijk meegegeven. De lezer krijgt het beeld en de noodzakelijke context”, stelt François. “Dat is van essentieel belang: wij brengen een journalistiek beeldverslag, dus moet de context juist zitten en moeten we ons ook strikt houden aan de journalistieke deontologie.

Is er een sociale media effect waar te nemen? Gebruiken media een bepaald beeld meer, wanneer het op Instagram of Twitter gepost is? “Dat is erg moeilijk na te gaan”, zegt François. “Een beeld op sociale media kan wel de aandacht voor de volledige reportage doen toenemen: klanten worden zo naar de webpagina van Belgaimage geloodst, en kunnen daar uit de andere beelden kiezen welke foto of video ze willen gebruiken voor hun medium.

Instagram

Twitter

Facebook

Belgaimage website

Belgaimage
Over Belga

Belga is de referentiebron voor nieuws en publieke communicatiediensten voor media en communicatieprofessionals in België.

Belga
Arduinkaai 29
1000 Brussel