Digital Radio Day - 12/03/2024

Digital Radio Day - 12/03/2024

Ter gelegenheid van haar 10e verjaardag organiseerde maRadio.be een nieuwe editie van haar "Digital Radio Day" op 12 maart 2024 in de Mix Brussels (Watermaal-Bosvoorde).

Tijdens deze "Digital Radio Day" werden ondermeer de resultaten van de 6e golf van het maRadio.be/Ipsos onderzoek over de digitale overgang van radio in de Waalse en Brusselse Federatie gepresenteerd. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • FM verliest terrein in 2023, terwijl digitale kanalen belangrijker worden. In 2018 vertegenwoordigde FM 82% van het luistervolume, tegenover 54% vandaag. Het aandeel digitale luistering daarentegen blijft toenemen en bereikt nu 46%, waarvan 21% via DAB+, 17% via internet en 9% via televisie. Met name digitale luistering is al in de meerderheid bij mensen jonger dan 45 jaar.
  • 99% van de Franstalige Belgische luisteraars kent het bestaan van digitale technologieën om naar de radio te luisteren.
  • Radio wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie van digitale audioplatformen. Radioplayer, ontwikkeld in 2014, wordt gepresenteerd als een oplossing om deze concurrentie te weerstaan, met een digitaal luisterplatform voor Franstalige en Nederlandstalige Belgische radiostations.
  • De meerderheid van de Franstalige Belgische radiostations is voorstander van een vrijwillige en gelijktijdige stopzetting van uitzendingen op FM tegen 2030, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder verbetering van de dekking van DAB+ en een aanzienlijke groei nog van digitaal luisteren.
  • De radiosector is van plan een gezamenlijke politieke benadering te volgen om invloed uit te oefenen op de volgende Verklaring van Gemeenschapsbeleid, door de uitvoering van een grootschalig plan voor de digitale transitie van de radio te eisen, inclusief steun voor de uitrol van DAB+ en economische maatregelen ter ondersteuning van deze transitie.

Deze conclusies komen voort uit het werk van de ‘Concertation sur la Migration numérique de la Radio’ (CMNR), een overlegplatform dat in oktober 2023 is gestart door maRadio.be, met vertegenwoordigers van alle categorieën van Franstalige Belgische commerciële radiostations, RTBF, CSA, SGAM van de Franstalige Gemeenschap en Vlaamse tegenhangers.

Stond ook nog op het programma van de Digital Radio Day: een rondetafelgesprek met de belangrijkste Franstalige radio-uitgevers over de vraag "Wat is de toekomst van de radio in het digitale tijdperk?" ; de rol en strategie van maRadio.be en hun marketingideeën over hoe je een steeds meer verbonden publiek kunt bereiken; de digitale overgang van de radio als politieke kwestie met Minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Bénédicte Linard en Vlaams minister van Media Benjamin; de laatste ontwikkelingen van DAB+ hier en elders en de gecontroleerde distributie van niet-hertziaanse radio met Radioplayer.

Belga levert kant-en-klare audionieuwsbulletins aan webradio’s, aan lokale en provinciale radiozenders en aan ketens in Vlaanderen en Wallonië. De bulletins bevatten nieuws uit binnen- en buitenland (politiek, economie, algemeen, sport, weerbericht,…), inclusief quotes. Contacteer ons voor meer info en tarieven : [email protected]

Foto's: Fabrice Letot (Belga)

Over Belga

Belga is de referentiebron voor nieuws en publieke communicatiediensten voor media en communicatieprofessionals in België.

Belga
Arduinkaai 29
1000 Brussel