Onze man in de Tour: fotograaf David Stockman volgt de Ronde van Frankrijk op de motor
Op zaterdag 26 juni ging de 108ste editie van de Ronde van Frankrijk van start in Brest. Aan de start verschenen 184 renners maar zij zijn niet de enigen die elke kilometer van deze Tour zullen gereden hebben. In hun kielzog volgen immers twaalf persfotografen en vier cameraploegen het volledige parcours op de motor. Eén van hen, fotograaf David Stockman, volgt al jaren de Tour voor Belga.
David is intussen volleerd wielerfotograaf. Hij is aan zijn achtste Tour op de motor bezig voor Belga, maar deed ook ervaring op in het veldrijden en volgt ook andere dagkoersen als fotograaf. “Het zijn soms lange dagen maar na al die jaren is dat een passie geworden”, vertelt hij. “Ik ken ook al heel wat renners persoonlijk, doordat we elkaar telkens opnieuw zien. Dankzij het veldrijden ken ik Wout van Aert en Mathieu van der Poel maar ook anderen in het peloton zijn geen onbekenden meer voor mij.”
Een Touretappe voorbereiden start bij David al de avond voordien. “Ik zorg ervoor dat alles klaarligt voor de dag nadien: Is de accreditatie in orde? Liggen mijn sleutels klaar? Zijn alle batterijen van mijn toestellen goed opgeladen? Een goede voorbereiding is veel waard.”
De dag zelf bepaalt hij zelf welke beelden hij maakt en waar in de koers hij zich bevindt. “Het is aan de motard en fotograaf om de koerssituatie in te schatten”, zegt David. “Wij volgen alles via de radio en de organisatie. Op basis daarvan bepalen we welke beelden we willen en welke renner(s) we op dat moment in beeld willen. Uiteraard werk ik voor Belga en ligt bij ons de focus meestal op de Belgen in de koers.”
Aan het eind van de dag worden zo’n 200 foto’s per etappe ter beschikking gesteld van de klanten. “De selectie gebeurt al onderweg, ik kan vanop de motor rechtstreeks naar het agentschap in Brussel doorsturen”, legt David uit. “De technologie is enorm verbeterd waardoor alles veel sneller gaat. Vroeger zat ik ‘s avonds nog een tweetal uurtjes in de perszaal om foto’s te selecteren en door te sturen, nu gebeurt dat veel sneller. Maar daardoor is de druk soms ook toegenomen: het moet allemaal ‘à la minute’ en als dan je 4G-verbinding wegvalt – wat in de Tour wel eens het geval is – dan levert dat soms frustratie of stress op.”
Op de motor wordt David steeds vergezeld door motard Kurt Vandenborre. Er is veel vertrouwen tussen de twee, de urenlange ritten verlopen in een plezante sfeer. “Soms zijn er gevaarlijke afdalingen waarbij het ook voor ons opletten geblazen is, maar er is een blind vertrouwen en de rest van de dag amuseren we ons goed”, zegt David.
In de loop der jaren zag David de Tour wel veranderen, en dat vooral dankzij enkele jonge renners. “Vroeger waren enkele ploegen dominant en werd er veel meer gecontroleerd gereden. Nu krijgen jonge renners de kans om zelf etappes te winnen, en is elke rit echt een wedstrijd op zich, binnen het geheel van de grote Ronde. Jongeren tonen zich, en dat vind ik enorm tof. In principe is de Tour dit jaar al wel gereden, en zal Pogacar wellicht winnen, maar ik ben ervan overtuigd dat de komende dagen toch nog mooie ritten zullen opleveren.”
David kijkt nog uit naar de passages in de Pyreneeën. “Bergetappes zijn sowieso mooier qua beeld. We krijgen mooie uitzichten en het peloton raakt meestal versnipperd. Dat levert veel leukere foto’s op, er is ook vaak meer actie dan in de vlakkere ritten waarbij iedereen samen blijft tot aan de finish.”
Ook het parcours in de afgelopen jaren fel veranderd. “Er zijn veel meer obstakels bijgekomen, maar de UCI zou daar toch wat bijkomende aandacht mogen aan besteden”, zegt hij. “En ook het publiek moet beter gesensibiliseerd worden, om situaties zoals die grote valpartij de eerste week te vermijden of voorkomen.”
De coronamaatregelen neemt David er graag bij. “Om aan de start te mogen verschijnen, moesten alle journalisten en fotografen een negatieve PCR-test of een bewijs van dubbele vaccinatie kunnen voorleggen”, zegt hij. “De organisatie legt wel bijkomend nog enkele beperkingen op: aan de finish bijvoorbeeld wordt het aantal fotografen verminderd en die beelden moeten gedeeld worden met andere agentschappen. Men wil vermijden dat er teveel mensen op een beperkte oppervlakte aanwezig zijn. De organisatie voorziet ook wel gratis tests indien nodig. Wellicht moeten we bij onze doortocht in Andorra ook opnieuw getest worden. De renners zelf lijken weinig last te hebben van de covid-maatregelen: zij zijn nog even aanspreekbaar als voordien en worden ook regelmatig getest.”
De Tour eindigt op 18 juli traditiegetrouw op de Champs-Elysées in Parijs. Diegenen die de finish halen, hebben op dat moment 3.383 kilometer in de benen.
Legende foto bovenaan: Belgian Wout Van Aert of Team Jumbo-Visma pictured in action during the second passage on the Mont Ventoux mountain, during stage 11 of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 198,9 km from Sorgues to Malaucene, France, Wednesday 07 July 2021 (© BelgaImage-David Stockman)