Philippe De Camps, Chef Sport bij Belga: "De Olympische Spelen en Euro 2020 als grote evenementen"

Philippe De Camps, Chef Sport bij Belga: "De Olympische Spelen en Euro 2020 als grote evenementen"

2020 wordt ongetwijfeld een jaar rijk aan spannende sportieve evenementen. De sportredactie van het persagentschap Belga bestaat uit twaalf journalisten, zes Franstalige en zes Nederlandstalige. En dat team zal van dichtbij die evenementen opvolgen. Ze gaan het nieuws verslaan 16 uur per dag, zeven dagen op zeven.

In een jaar met een drukke sportkalender zoals in 2020 moet Philippe De Camps, Chef Sport Belga, een beroep doen op andere collega's van de redactie om het team een handje te helpen. Dat is onder meer het geval voor Eurofoot en de Olympische Spelen. Nochtans zijn de beschikbare middelen voor deze evenementen niet onbeperkt. "We sturen geen twaalf collega's naar de Olympische Spelen en ook niet naar Eurofoot. Belga gaat verslag uitbrengen over alles wat internationaal en nationaal belangrijk is", zegt de Chef Sport.

De Olympische Spelen als belangrijkste evenement

Het belangrijkste evenement voor Belga dit jaar zijn ongetwijfeld de Olympische Spelen . De Spelen duren weliswaar slechts twee weken, maar voor de journalisten en fotografen ter plaatse, wordt het een week extra. "Twee collega's van de geschreven pers, een Franstalige en een Nederlandstalige, verdelen het programma onder elkaar. Ze gaan proberen om op zoveel mogelijk plaatsen te zijn en om er snel het soort nieuwsberichten te versturen die je niet vanop de redactie kan doen. Het gaat dan voornamelijk om reacties en kleine nieuwtjes van de Belgische delegaties. De rest kunnen we vanop de redactie doen, vooral dan de uitslagen", legt Philippe De Camps uit.

"Belga stuurt vanuit Brussel ook drie fotografen. Bovendien hebben we ook een freelance-fotograaf ter plaatse die al voor ons werkt vanuit Tokio." De evenementen waarover tijdens de Olympische Spelen verslag moet uitgebracht worden, liggen niet altijd dichtbij elkaar. "Het wielrennen vindt plaats op 200 km van Tokio, de marathon gebeurt op een locatie die nog verder weg ligt en het zeilen vindt ook op een andere plek plaats. Er moeten verplaatsingen gemaakt worden en logistiek is het soms een beetje ingewikkeld omdat we niet altijd op voorhand weten hoe we de dingen praktisch moeten regelen. Het hangt allemaal af van de resultaten en de evoluties van het competitieprogramma. De redactie zal vooral 's nachts moeten werken en waarschijnlijk zullen we 24u/24 blijven draaien omdat veel wedstrijden om 02.00 uur 's ochtends Belgische tijd beginnen. We zullen ook overdag moeten werken blijven omdat de lokale competities dan hervatten. Het hele schema zal vol zijn."

Archieffoto: de Red Lions veroveren zilver op de OS in Rio in 2016 (18/08/2016)
Archieffoto: de Red Lions veroveren zilver op de OS in Rio in 2016 (18/08/2016)

Een Belga-journalist per wedstrijd van de Rode Duivels op Euro 2020

Nog geen drie weken voor de Olympische Spelen vindt het Europees voetbalkampioenschap plaats. Dit is zowel een voordeel als een nadeel, vindt de Chef Sport. "Euro 2020 zal in heel Europa plaatsvinden, wat niet bepaald een voordeel is, maar de Rode Duivels hebben als basiskamp voor Tubeke gekozen. Onze collega's zullen in België kunnen blijven werken. A priori, vertrekken ze voor een periode van drie dagen voor de wedstrijden die in Rusland en Denemarken gespeeld worden. Dat kost ons minder dan een klassieke Euro waar we gewoonlijk met hotelkosten voor een maand zitten voor drie fotografen en een journalist van de geschreven pers." Bij elke wedstrijd van de Rode Duivels zal er minstens een Belga-journalist aanwezig zijn en als de Belgen de halve finale halen, zullen ze met twee zijn, een Franstalige en een Nederlandstalige. Wat de fotografen betreft, zullen er altijd meerdere op een wedstrijd aanwezig zijn. "In de eerste kwalificatieronde sturen we twee fotografen per wedstrijd en drie vanaf de kwartfinale. Als de Belgen de halve finale of de finale bereiken, sturen we een extra fotograaf om de fans te fotograferen en te volgen", preciseert Philippe De Camps.

Archieffoto: Bekendmaking Euro 2020 (19/09/2014)
Archieffoto: Bekendmaking Euro 2020 (19/09/2014)

"In de pare jaren vinden er altijd veel evenementen plaats"

Naast de Olympische Spelen en de Euro, zijn er ook de Paralympische Spelen. "Onze aanwezigheid op de de Paralympische Spelen is des te belangrijker omdat Belga vaak het enige Belgische medium is dat ter plekke verslag doet en dus ook de enige bron is om reacties van de aanwezige atleten te sprokkelen." Daarnaast zijn er ook nog andere competities. "Tot voor kort waren we ons aan het voorbereiden op de Wereldkampioenschap indooratletiek begin maart in het Chinese Nankin, 500 kilometer van Wuhan, de centrale locatie van de oorsprong van het coronavirus. Maar ze zijn net geannuleerd." Het Europees atletiekkampioenschap, dat eind augustus in Parijs plaatsvindt, zal echter ook journalistiek door Belga gecoverd worden, evenals enkele reizen van de Rode Duivels, zoals die al gepland staan eind maart in Qatar. Belga zal ook de mythische Ronde van Frankrijk volgen, dat net tussen de Olympische Spelen en Euro 2020 invalt. "De Ronde van Frankrijk is ook een zeer belangrijk evenement. We hebben een correspondent en twee fotografen die de Tour voor ons verslaan, normaal gesproken met een motorrijder voor een van de fotografen", zegt Philippe De Camps.

Met het voetbaltoernooi en de Olympische Spelen heeft de Chef Sport zijn handen vol, ook omdat de sportkalender alsmaar drukker wordt: . "In de pare jaren zijn er altijd veel evenementen". De kosten om die evenementen te dekken zijn ook aanzienlijk.

Een positieve evolutie is de verslaggeving van evenementen

Voor de jaren 2000 stuurde Belga geen journalisten van de geschreven pers naar de Olympische Spelen. Maar na verloop van tijd begon één journalist verslag uit te brengen over dit vierjaarlijkse evenement en sinds 2012 zijn er dat twee geworden. "Het beroep is veranderd. Er moet sneller worden gewerkt. Men is heel veeleisend en er moet onmiddellijk op de vragen omtrent nieuwsverslaggeving worden ingegaan en daarom hebben we ter plaatse meer mankracht nodig . Het is ook een evolutie voor de media in het algemeen." Er heeft ook een evolutie plaatsgevonden in de manier waarop de journalisten ter plaatse en de redactie met elkaar communiceren. "Dankzij de technologische ontwikkelingen, is het nu gemakkelijker om met de redactie te communiceren en dat heeft de communicatiekosten doen dalen. We kunnen apps gebruiken om info uit te wisselen, zonder dat we met elkaar hoeven te bellen."

Een jaar dat dus belooft vol te zitten met boeiende sportevenementen en dat, laten we hopen, de Belgen zal doen glimlachen.

Bent u partner of sponsor van een sportief evenement deze zomer en heeft u interesse in de foto's van Belga, aarzel niet om contact op te nemen met Mark Guldemont (Sales Manager Multimedia), via 02/743 34 67 of mgu@belga.be.

Over Belga

Belga is de referentiebron voor nieuws en publieke communicatiediensten voor media en communicatieprofessionals in België.

Belga
Arduinkaai 29
1000 Brussel