Sportfotograaf Jasper Jacobs brengt de Olympische en Paralympische Spelen in beeld

Sportfotograaf Jasper Jacobs brengt de Olympische en Paralympische Spelen in beeld

Op dinsdag 24 augustus zijn in Tokio de Paralympische Spelen van start gegaan. Topsporters met een beperking gaan er, net zoals bij de Olympische Spelen, de strijd met elkaar aan in een poging een gouden medaille te bemachtigen. Fotograaf Jasper Jacobs is door persagentschap Belga naar Tokio gestuurd. Nadat hij eerder deze zomer voor de eerste keer de Olympische Spelen coverde, zijn ook deze Paralympics een primeur voor hem.

Jasper droomde er als beginnend fotograaf al van om ooit naar de Olympische Spelen te kunnen gaan en vorige maand kwam die droom uit. Nauwelijks bekomen van de ervaring stapte hij al terug in het vliegtuig richting Tokio voor de Paralympische Spelen. “Misschien kijk ik hier wel meer naar uit dan naar de Olympische Spelen”, vertelt hij. “De Olympische Spelen waren een droom, dat was ongelofelijk spannend en bracht veel zenuwen met zich mee. Nu ben ik veel meer ontspannen, weet ik ook beter wat er op me afkomt want ik ken de weg en de locaties al een beetje en kan ik er heel ontspannen naartoe leven. De Olympische Spelen zijn als sportfotograaf echt een hoogtepunt maar de Paralympics tonen aan dat de wereld veel inclusiever is geworden. Er is veel aandacht voor sporters met een beperking en dat is fantastisch.”

Minder tijdsdruk

Volgens Jasper zal de werkdruk wat lager liggen, voornamelijk omdat de Paralympische Spelen minder lang duren maar ook omdat er minder Belgen en in minder verschillende disciplines wordt gestreden. Ook de tijdsdruk ligt iets lager. “De hoeveelheid werk zal wellicht groter zijn, want de Paralympische Spelen coveren we maar met twee fotografen terwijl we voor de Olympische Spelen met vier waren, maar de snelheid van afleveren ligt wat lager. Bovendien ken ik intussen de weg, want de wedstrijden vinden plaats op dezelfde locaties dus we doen dezelfde verplaatsingen. Ook de coronamaatregelen ken ik intussen zeer goed waardoor ik perfect voorbereid aan de opdracht begin.”

Fotograaf Jasper Jacobs
Fotograaf Jasper Jacobs

Atleten met een rugzakje

Jasper kijkt vooral uit naar de overgave waarmee atleten hun wedstrijden aanvatten. “Er zitten wel veel medaillekandidaten in Team Belgium”, zegt hij. “De emotie bij de Olympische Spelen was al groot, zo was er de gouden medaille van Nina Derwael die ons beelden van goudwaarde heeft opgeleverd en ook voor ons een supercool moment was. Maar bij de Paralympische Spelen is de weg die de atleten moesten afleggen soms nóg zwaarder geweest dan voor andere atleten, zij hebben nog meer bagage en dan kan het heel puur zijn om die mensen te zien schitteren. Ik heb revalidatiewetenschappen en kinesitherapie gestudeerd dus heb vaak met die doelgroep gewerkt, ik kijk er echt enorm naar uit om die atleten in actie te zien en zichzelf te zien overtreffen.”

Belgian Olympic champion Nina Derwael pictured in action during the individual uneven bars final event in the artistic gymnastics competition, on the tenth day of the
Belgian Olympic champion Nina Derwael pictured in action during the individual uneven bars final event in the artistic gymnastics competition, on the tenth day of the 'Tokyo 2020 Olympic Games' in Tokyo, Japan on Sunday 01 August 2021 (© BelgaImage-Jasper Jacobs)

Dynamische planning en teamwork

De planning tijdens zo’n evenementen is steeds zeer dynamisch. Hoewel de programmatie van de wedstrijden vastligt en niet wijzigt, kan de coverage wel verschillen naarmate atleten bepaalde resultaten behalen. “Elke avond herbekijken we de planning, maar we zorgen bij poulewedstrijden steeds voor voldoende archiefbeelden. Onze planning passen we zo aan zodat we terugkomen bij belangrijke momenten en dan de emotie van dat moment kunnen vastleggen. Goed communiceren met de collega’s, ook de editors op het thuisfront, is enorm belangrijk.”

Zo’n evenement coveren is echt teamwork volgens Jasper. “We hebben heel goed werk geleverd, vind ik. Goed gepland, goed gewerkt en niet egoïstisch geweest maar echt samengewerkt. En dat is echt belangrijk. Je kan zoveel meer als team dan als individu.”

De val van Mathieu

Het meest memorabele moment van de Olympische Spelen was voor Jasper de val van Mathieu van der Poel. “Het was geen leuk moment maar zal me wel het langst bijblijven”, zegt Jasper. “Ik heb toen bij toeval een heel goed beeld gemaakt en dat beeld is de wereld rondgegaan. Hoe verschrikkelijk het ook voor hem was, ik heb daar heel veel geluk gehad.”

Dutch Mathieu Van der Poel falls during the men final race of the Mountainbike Cross-Country (VTT) event on the Izu track, on the fourth day of the
Dutch Mathieu Van der Poel falls during the men final race of the Mountainbike Cross-Country (VTT) event on the Izu track, on the fourth day of the 'Tokyo 2020 Olympic Games' in Tokyo, Japan on Monday 26 July 2021 (© BelgaImage-Jasper Jacobs)

Een droom die uitkomt

De Olympische en Paralympische Spelen coveren is voor Jasper echt een droom die uitkomt. “Het is zo exclusief, zo uniek, en de spelen van dit jaar zijn nog legendarischer dan de ‘klassieke’ Spelen door de coronacrisis. De beelden die we maken zullen zeer lang meegaan, al is het maar door de mondmaskers en de gevolgen van corona op het hele gebeuren. Als fotograaf geven wij voor een stuk een gezicht aan de geschiedenis door deze unieke momenten vast te leggen. Die beelden worden jaren later nog getoond, in carrièreoverzichten of bij nieuwe Spelen. Olympische Spelen zijn een ijkpunt binnen een bepaalde generatie van sporters waar nog lang wordt naar terug gekeken. Ik ben heel dankbaar dat Belga me de kans heeft gegeven om daar deel van uit te maken.”

 

 

 

 

 

 


Legende foto bovenaan: Illustration picture shows sports-photographers in action during the semi-final of the 200m breaststroke women swimming event on the seventh day of the 'Tokyo 2020 Olympic Games' in Tokyo, Japan on Thursday 29 July 2021 (© BelgaImage-Jasper Jacobs)

 

BelgaImage
Over Belga

Belga is de referentiebron voor nieuws en publieke communicatiediensten voor media en communicatieprofessionals in België.

Belga
Arduinkaai 29
1000 Brussel